6. maaliskuuta 2011

Blinikurssin satoa


Erilaiset blinit ja ohukaiset valmistuivat 8.2. ja ystävänpäivänä 14.2. Stoan opetuskeittiössä. Voin määrässä ei säästelty, kun blinipannut kuumenivat osaavissa käsissä. Jotta blineihin saatiin sopiva väri, paistoimme blinit kirkastetulla voilla, joka valmistetaan seuraavasti:

Sulata voi kattilassa hiljalleen. Voin proteiini, sakka, painuu pohjaan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan ja heitä pohjalle jäänyt sakka pois tai käytä vaikka sämpylätaikinassa. Kirkastettu voi säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja pakastimessa kolmisen kuukautta. Kun proteiini on poistettu, kirkastettu voi ei ruskistu eikä pala kuumennettaessa tavallisen voin tapaan. Kirkastettua voita kannattaa käyttää etenkin, kun paistoaika on pitkä tai paistolämpötila korkea. Kirkastetussa voissa säilyy voin hyvä maku ja sillä paistettaessa saadaan kaunis paistopinta.



Blinitaikinaa voi terästää halutessaan vaikka lorauksella kirkasta viinaa, kuten Eva Mannerheim Sparre suositteli keittokirjassaan jo vuonna 1935. Hiiva parantaa sekä makua, että saa blinit kohoamaan kauniisti pannulla. Tattarijauhoja on alun perin lisätty taikinaan, kun kallista vehnäjauhoa ei ole haluttu tuhlata. Tattari antaa blinille sen ominaisen maun ja tuo taikinan rakenteeseen rapeutta. Useissa bliniohjeissa taikinaa kehotetaan seisottamaan yön yli. Kurssilla kuitenkin teimme ns. pikablinejä ja taikinaa kohotettiin vain noin tunti. Tässä yksi illan takuuvarmoista bliniohjeista:

Pikablinit (n. 15-20 kpl)
20 g               hiivaa
5 dl                haaleata maitoa
3 dl                tattarijauhoa
2 dl                vehnäjauhoja
1 tlk               kermaviiliä
2                    munankeltuaista
2                    munanvalkuaista
ripaus             suolaa
Paistamiseen: voita
Lisukkeeksi: mätiä, smetanaa ja hienonnettua sipulia

1.      Sekoita hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Sekoita tasaiseksi.
2.      Anna taikinan nousta noin 30-50 minuuttia.
3.      Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti taikinaan ennen paistamista.
4.      Paista ohukaiset voidellussa ohukais- tai blinipannussa.
5.      Tarjoile blinien kanssa mätiä, smetanaa ja hienonnettua sipulia.

Alkuperäiset venäläiset blinit ovat ohuita, meidän ohukaisiamme muistuttavia lettuja. Paremmin tuntemamme länsimaalaiset blinit ovat paksuja, muhkeita herkkupaloja. Blinien paistaminen alkaa pannun kuumentamisella. Pannu saa olla melko kuuma. Valurautapannu kuitenkin kuumenee helposti liiankin kuumaksi, joten lieden oikea lämpötila löytyy usein vasta muutaman paistetun blinin jälkeen. Kirkastettua voita lisätään 1/4 desiä. Blinitaikinaa laitetaan blinipannulle noin desin verran. Blinin kääntämisen jälkeen rasvaa kannattaa lisätä vasta, kun blininpinta on ”paistettu kiinni”, jotta lopputulos ei olisi liian rasvainen. Blinien paistaminen on aikaa vievää ja hieman käryistäkin puuhaa, mutta palkitsee tekijänsä täyteläisellä makuelämyksellä.

Blinin kanssa tarjottavaksi sopivat perinteisten mädin, sipulin ja smetanan kanssa esimerkiksi suolasienisalaatti, graavikala, vorschmack, sillivoi tai savulohitahna. Makeat blinit voidaan tarjoilla vaikkapa sukaatilla tai kuivatuilla hedelmillä maustetun tuorejuuston tai valkosuklaavaahdon kera.


Tiina Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti