9. maaliskuuta 2011

Herkullista lukemista


Kevään ruokakirjavinkki



Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) oli todellinen renessanssi-ihminen ja historian tunnetuimpia herkkusuita. Teoksessaan "Maun fysiologia" vuodelta 1825 hän kiteyttää ruoan merkityksen unohtumattomalla tavalla seuraavin ajatelmin.


  1. Maailmankaikkeus ei olisi mitään ilman elämää ja kaikki elollinen tarvitsee ravintoa.
  2. Eläimet ravitsevat itseään; ihminen syö; vain sivistynyt osaa aterioida.
  3. Kansakuntien kohtalo riippuu niiden tavasta ruokailla.
  4. Kerro minulle mitä syöt, minä sanon kuka olet.
  5. Jotta ihminen söisi elääkseen, Luoja on antanut hänelle houkuttimeksi ruokahalun, palkinnoksi mielihyvän.
  6. Herkkusuisuus on osoitus arvostelukyvystä, jonka avulla ihminen asettaa miellyttävältä maistuvan ravinnon sellaisen edelle, jolta tämä ominaisuus puuttuu.
  7. Ruokapöydän ilot kuuluvat niin köyhille kuin rikkaille, kaikille ikäluokille ja kaikille kansoille vuoden kaikkina päivinä, ne voidaan yhdistää kaikkiin muihin nautintoihin ja ne jäävät viimeisinä lohduttamaan näiden ehtyessä.
  8. Ruokapöytä on ainoa paikka, jossa ensimmäinen tunti ei milloinkaan käy pitkäksi.
  9. Uuden ruokalajin keksiminen tuottaa ihmiskunnalle suuremman onnen kuin uuden tähden löytäminen.
  10. Ylensyöjät ja juopot eivät osaa syödä eivätkä juoda.
  11. Ruokalajien järjestys on tukevista keveisiin.
  12. Juomien järjestys on miedoista väkeviin ja tuoksuviin.
  13. On erehdys luulla, ettei viiniä pitäisi vaihtaa, kieli näet turtuu ja kolmannen lasillisen jälkeen paraskin viini tuntuu mauttomalta.
  14. Jälkiruoka ilman juustoa on kuin silmäpuoli kaunotar.
  15. Kokiksi tullaan, mutta paistinkääntäjäksi synnytään.
  16. Kokin tärkein hyve on täsmällisyys: koskekoon tämä myös vieraita.
  17. Myöhästelijän odottaminen liian kauan on epäkohteliasta jokaista läsnäolijaa kohtaan.
  18. Joka ottaa ystävän vastaan pitämättä henkilökohtaisesti huolta hänelle tarjoiltavasta ateriasta, ei ansaitse ystäväänsä.
  19. Talon emännän on huolehdittava siitä, että kahvi on moitteetonta, isännän katsottava, että ruokajuomat ovat ensiluokkaiset.
  20. Vieraan kutsuminen merkitsee vastuuta hänen tyytyväisyydestään koko sen ajan, kun hän viipyy kattosi alla.

Opettajaa mukaillen: ”Tämän kirjan lukeminen tuottaa ihmiselle suuremman onnen kuin uuden tähden löytäminen. Maukkaita lukuhetkiä.


Jouko Sirenius





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti