3. elokuuta 2012

Design goes mattolaiturit

Kotitalous mattolaitureilla

Opiston ”Design goes mattolaiturit” -tapahtuma järjestettiin WDC-hengessä Helsinki-päivänä 12.6.2012 Merisataman mattolaitureilla Helsingin Kaivopuistossa.


Mattolaiturit otettiin uusiokäyttöön. Opiston kotitalous-, käsityö-, kuvataide- ja teatteriopetus esittäytyivät kaupunkilaisille omien tilojen ulkopuolella, merellä alkukesän tuulessa ja auringossa.



Kotitalousopetus toi laitureille luonnon syötäviä raaka-aineita. Opettajat esittelivät villiyrttien käyttöä ruoanvalmistuksessa. Päivän aikana laitureilla tunnistettiin villiyrttejä, paistettiin kaltiaisia, friteerattiin voissa horsman varsia, herkuteltiin lipstikkamunakkaalla ja nokkos-voikukkaletuilla sekä valmistettiin kalakeittoa retkikeittimellä. Yleisökin sai maistiaisia.




Käsityönopetus esitteli mattojen kutomisen ja pesemisen sijasta moderneja matonkuteen leikkaamistapoja ja matonkuteiden käyttömahdollisuuksia virkkauksessa ja punonnassa.


Näin loppukesästäkin voi vielä kokeilla villivihannesten käyttöä. Kannatta valita nuorimpia kasveja tai kasvien ylimpiä lehtiä ja kukkia puhtaalta kasvupaikalta.
  
Villivihannesmunakas  

3-4         munaa
3-4 rkl     vettä
½ tl        suolaa
ripaus     valko- tai mustapippuria
              yrttejä ja/tai villivihanneksia
             (esim. nokkonen, voikukka, maitohorsma, poimulehti, siankärsämö)
1 tl         rasvaa paistamiseen

1. Huuhdo vihannekset ja silppua yrttejä ja villivihanneksia hieman.
2. Sekoita munat, vesi ja mausteet sekä yrtit tai villivihannekset.
3. Kuumenna rasva paistinpannussa.
4. Lisää munakasseos pannulle.

5. Kerää paistamisen aikana massaa rauhallisesti lastalla muutamilla vedoilla reunoilta keskelle, jotta munakas hyytyisi tasaisesti.
6. Täytä munakas halutessasi ja valuta se tarjoilulautaselle.


Elokuisin terveisin
Jonna Martikainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti