Ranskalainen sipulikeitto |
Ranskalaisia juustoja ja leipiä |
Hyväksi kotikokiksi -opintokokonaisuus on kolmiosainen, lähes koko lukuvuoden mittainen kurssi kotikeittiössä tarvittavien perustietojen ja -taitojen opiskelua varten. Syksyllä on 12 opetuskertaa ja kevään jatkokurssilla viisi sekä kansainvälisten keittiöiden osassa kolme opetuskertaa. Taito- tai osaamisvaatimuksia ei ole, vaan ajatuksena on oppia ruoanvalmistuksen perusteita ja itselle tarpeellisia taitoja. Opettajalta saa ja pitää aina kysyä, jos jokin asia jää epäselväksi.
Kursilla opiskellaan kerran viikossa ja joka kerralla käsitellään eri aihetta. Opetus lähtee perusteista: kasvisten, lihan ja kalan käsittely ja ruoaksi valmistaminen, perusleivontaa, maustamista, helppoja lisäkkeitä, jälkiruokia ja pikkusyötäviä. Toisessa osassa syvennetään osaamista ja perehdytään mm. valmisruokien hyödyntämiseen, keittön pienkoneisiin, ruoan valintaperusteisiin ja ruokatalouden organisointiin.
Kolmannen osan kansainväliset keittiöt kurssilaiset saavat itse valita äänestykellä. Tämän opetuskauden kotikokit valitsivat tutustuttaviksi Ranskan, Thaimaan ja Japanin maut ja ruokakulttuurit. Thaimaalaista nuudelikeittoa |
Ranska oli tutuin, joten siitä oli helppo aloittaa. Ranskanmatkalla eri maakuntien omaleimaiset raaka-aineet tulivat tutummiksi. Ranskalaisen kulinarismi raaka-aineineen, valmistustapoineen ja aterian eri vaiheineen näkyy joka puolella maailmaa.
Kasvisten koristeleikkausta thai-tyyliin |
Japanilainen ruokakulttuuri kiinnosti kurssilaisia kovin omalaatuisuutensa vuoksi: raaka-aineet, valmistustavat ja valmiit maut poikkeavat suuresti muiden maiden keittiöistä. Dashi-liemi, miso-tahna, nori-levä, riisiviinietikka, wasabi-tahna, retikka ja muut kasvikset sekä muut tyypilliset japanilaiset raaka-aineet valmistuivat susheiksi, keitoksi, tempuraksi, salaateiksi ja lisäkkeiksi. Mukana oli tietenkin riisiä, mutta aivan erilaista kuin Thaimaassa.
Sushin rullausta yhdessä |
Ohjeita opettajalta ja kuvia kirjasta |
Japanilainen pöytä |
Nähdään opistolla, HK-kurssilaiset ja kaikki muutkin!
Terveisin
Jonna Martikainen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti