7. huhtikuuta 2013

Yhdysvaltain halki makumatkaillen


Kolmen peräkkäistä keskiviikkoa makumatkailtiin Yhdysvaltain rannikolta toiselle. Matka aloitettiin San Fransicosta rannikkoa pitkin Floridaan, clam chowder, hampurilaiset ja sipulirenkaat, raikas south west salaatti (ohje alla) ja tex mex herkuista quesadillat kastikkeineen valmistuivat taitavien kurssilaisten häärätessä keittiössä. Jälkkäriksi herkuteltiin Key lime pie:lla.


Toisella kerralla maisteltiin herkkuja syvältä etelästä ja New Orleansista eli cajun ja kreole-keittiöistä. Ruoat olivat kurssilaisille vieraimpia, mutta ehdottomasti kurssin parhaita. Sipulin, vihreän paprikan ja sellerin pyhä kolminaisuus vakuutti kaikki kurssilaiset. Hot Wingsit, Pozole, Gumbo ja Shrimp bo’boyt viimeisteli upea mile-high jälkiruokakakku, suklainen Peanut Butter Layer Cake.
Upea, huikaisevan korkea Peanut Butter Layer Cake
Viimeisellä kerralla herkuteltiin idän trendikkäitä makuja New Yorkista. Hummeri valmistettiin pieniksi canape-leipäsiksi, ohut pizza sai päällensä rucolaa ja kirsikkatomaatteja (ohje alla), caesar-salaatin kastikekin valmistui omin käsin tuossa tuokiossa. Alkuun nautittiin Virgin Maryt. Jälkiruoaksi tarjoiltiin New yorkin klassikkoa, juustokakkua ja mansikkakastiketta (ohje alla).
Jokaisella kerralla ruoanvalmistusta tahditti maan kolkkaan kuuluva musiikki. Mieleen jäivät soimaan Billie Holidays pehmeän jazzin sävelet, kun kurssilaiset lähtivät viettämään pääsiäistä. Pääsipä Pozole koristamaan myös erään kurssilaisen pääsiäispöytää
Matkaopas kuittaa ja kiittää!
Janni
Todistusainestoa kotiin viemisiksi.
(Layerd) southwest salad

romaine-salaattia (tai 1 kerä cosmopolitan salaattia)
pieni pala kaalia
mustia papuja
maissinjyviä tölkistä
paprikaa kuutioina
tomaattia
juustoa (cheddar)
punasipulia

Ranch dressing:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa tai jogurttia
suolaa, mustapippuria, sokeria
valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi
ruohosipulia
(sitruunamehua tai valkoviinietikkaa, paprikaa, cayennepippuria)
  1. Kokoa salaatti joko kerroksiksi lasikulhoon tai laakeaan vatiin salaattipohja alle ja muut ainekset omiksi alueiksi salaatin päälle.
  2. Sekoita kastikeainekset keskenään ja mausta mieleiseksesi.
Hyvä tomaattikastike on hyvän pizzan salaisuus. Heti seuraavan tulee rapea pohja, joka saadaan aikaan riittävän ohuella taikinalla ja riittävän kuumalla uunilla.

Pizza (kaksi ohutta pizzaa)

Pohja:
10 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1 dl vettä
noin 2 ½ - 3 dl vehnäjauhoja tai durum-jauhoja
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike:
1 tlk kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
1 tl oreganoa
chilihiutaleita, suolaa, muutama oksa tuoretta basilikaa
1 sipuli
1 tl sokeria
Pinnalle: mozzarellajuustoa raasteena ja viipaleina
Pinnalle uunista ottamisen jälkeen: rucolaa, kirsikkatomaatteja

  1. Valmista pizzapohja, vaivaa kunnolla. Anna kohota lämpimässä.
  2. Valmista tomaattikastike. Soseuta tomaatit sauvasekoittimella, seoksen ei tarvitse olla täysin sileää. Kuumenna voi ja oliiviöljy ja kuullota valkosipulia, ja mausteita noin 3 minuuttia. Lisää tomaatit, basilikan lehdet, puolitettu sipuli ja sokeri. Anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia-tunti, sekoita välillä. Poista sipulit ja tasapainota maku suolalla ja sokerilla.
  3. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi hyvin ohueksi ympyräksi. Levitä pinnalle tomaattikastike. Ripottele pinnalle mozzarellaraaste ja -viipaleet.
  4. Kypsennä 250 asteessa noin 5-7 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Leikkaa pizzat paloiksi (keittiösaksilla) ja ripottele pinnalle rucolaa ja puolitettuja kirsikkatomaatteja.

New York style cheesecake (huom! halk 18 cm vuokaan)
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
100 g voita pehmeänä
1 pieni muna
(1 rkl kaakaojauhetta, jos haluat)
(1 rkl vettä, jos tarpeen)
Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 ½ dl ranskankermaa
¾ dl sokeria
¾ dl maissitärkkelystä (maizena)
1 ½ tl vaniljasokeria
2 munaa
½ dl kermaa
2-3 limen mehu
150 g valkosuklaata
  1. Sekoita keskenään pohjan ainekset. Jos seos on liian murenevaista, lisää hieman vettä. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. 18 cm) pohjalle ja reunoille.
  2. Esikypsennä pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.
  3. Sulata suklaa. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi, lisää viimeisenä sula suklaa. Kaada pohjan päälle.
  4. Kypsennä 175 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt, peitä tarvittaessa foliolla. (paistoaika noin 45-55 min). Jos mahdollista, jäähdytä kakkua ensin kunnolla raollaan olevassa uunissa, niin se ei halkea jäähtyessään.
  • Jos haluat tehdä kakun halk. 24 cm vuokaan, tee annos puolitoistakertaisena, halk. 26 cm vuokaan kaksinkertaisena.

Mansikkakastike
suomalaisia mansikoita (pakaste)
(tomu)sokeria
limemehua
  1. Soseuta sulat mansikat, makeuta (tomu)sokerilla, mausta mehulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti