14. toukokuuta 2013

Riperuokavinkkejä Kierrätystehtaalta

Kierrätystehdas-tapahtumassa opisto tarjosi tekemistä monessa työpajassa. Kotitalouden riperuoka-työpajassa pohdittiin ruoan ilmastovaikutuksia ja ruokahävikkiä. Makeat ja suolaiset kakkutikut toimivat esimerkkeinä ruoanrippeiden ja tähteiden käyttämisestä uuteen ruokaan. Suolaisiin tikkuihin sopivat tummien leipien kantapalat ja pussin pohjalle jäävät murut sekä vappusillin rippeet. Makeisiin tikkuihin käytettiin keksipakettien loput ja marmeladipurkin jämät. Molempiin tuorejuustoa sitomaan sekä mausteita maun mukaan: tilliä, ruohosipulia leipätikkuihin ja suklaata ja vaikkapa pähkinärouhetta kakkutikkuihin. Ohjeet molempiin aiemmassa blogipäivityksessä tässä alla.


Leipätikkujen valmistusta

Leipätikkujen maistelua
Työpajassa sai miettiä kipoissa olevien riperuoka-aineiden jatkokäyttöä. Kipoissa oli ajattelun herättäjänä keitettyä perunaa, porkkana- ja kaaliraastetta, keitteyä pastaa ja riisiä sekä puuroa. Muitakin ideoita sai kirjoittaa ylös. Kiitokset kaikille kävijöille ja tietysti kaikille ideoita kirjanneille!

Esittelypöytä ruokaohjeineen, kirjoineen ja ruoantähteineen

Riperuokia ja käyttöideoita

Tässä kävijöiden vinkkejä tähteiden, rippeiden ja ruoanjämien hyödyntämiseksi
  • ylimääräinen pasta-/tortillakastike: lämpimien voileipien päälle
  • puuro, kasvikset, riisi leipätaikinaan
  • puuro, riisi, raaste sämpylätaikinaan
  • puurosta sämpylöitä, lettuja
  • kaurapuurosta pannukakkua
  • keitetyt perunat: perunasalaattia
  • perunat: paistetut perunat
  • perunoista salaatti + mitä muuta sattuu olemaan
  • keitetyistä perunoista perunatortillaa
  • keitetty riisi: risotto
  • keitetty riisi: kalasalaatti
  • kaaliraaste: kaalilaatikko, -soppa
  • hernekeitosta kasvispihvejä (juustoraastetta ym. sekaan), myös kasvissosekeitosta
  • pasta: minestronekeittoa
  • keitetty pasta: pastalaatikko
  • pasta: pastasalaatti
  • porkkana ja kaali: kotitekoiseen kasvisliemeen
  • nuupahtanut vihersalaatti aamusmoothien sekaan
  • kuivista leipäkannikoista leipävanukasta
  • kuivat leivät: korppujauhot
  • pinaattivellin jämistä lettuja
  • munakasrulla
  • pyttipannu
  • spagettiperunat
  • porkkanasalaatti
  • kasvissosekeitto
  • seuraavien vuorokausien uutuusherkutteluun
  • "pannulle vaan"
Yksi kokonainen ohjekin oli lapulle kirjoitettu:

Leipäsalaatti
2 palaa kuivaa seka- tai paahtoleipää
loraus oliiviöljyä
loraus balsamicoa
tomaatteja
Kostuta leipä vedellä ja purista liika vesi pois. Lisää oliiviöljy, balsamico ja (paloitellut) tomaatit.
 
Tähdellistä keskustelua
Ihmisen toimista suurimmat ilmastovaikutukset tulevat asumisen ja liikkumisen ohella ruoasta. Pääkaupunkiseudun asukkaiden kokonaisjätemäärä on noin 324 kg/as/vuosi, josta biojätteeseen kelpaavaa jätettä on noin 100 kg/as/vuosi. Erilliskerättyä biojätettä saadaan hyödynnettäväksi noin 34 kg/as/vuosi, loput päätyvät sekajätteeseen. Tästä erilleen kerätystä biojätteestä siis suuri osa on syömäkelpoista ruokaa.

Lisää ruoan ilmastovaikutuksista ja ruokahävikistä erinomaiselta sivustolta  www.saasyoda.fi

  

Nähdään taas ensi vuonna Kierrätystehtaalla!

Terveisin: Jonna, Mirva, Jouko ja Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti