25. huhtikuuta 2014

Ekologisuutta keittiöön 2014 - kotitarveviljely kaupungissa

Tervetuloa tutustumaan neljän kotitalousopettajaopiskelijan neuvontapisteeseen Kierrätystehtaalle 26.-27.4. (klo 10-17)! Neuvontapisteemme pääteemana on Ekologisuutta keittiöön 2014 ja tarkempia aiheita ovat kotitarveviljely kaupungissa, ekologiset puhdistusaineet sekä kierrätys, lajittelu ja pakkausmateriaalit. Olemme paikalla opastamassa, kuinka sinäkin voit tehdä keittiöstäsi ekologisemman jo muutamilla helpoilla tavoilla. Tule oppimaan yrttien kasvatuksesta, testaamaan kierrätystietosi sekä selvittämään, miten happamuus/emäksisyys (ph) vaikuttaa puhdistuksessa.  Vastaamme myös muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, joten tule tutustumaan! Neuvontapisteemme sijaitsee Merikaapelihallin 2. kerroksessa.

Mikäli et kuitenkaan pääse paikalle tai haluat muistinvirkistystä neuvontapisteen asioista, löydät täältä blogista vielä asiaa tiivistetysti ja vinkkejä tietolähteisiin. Tässä ensimmäisessä merkinnässä teemana on kotitarveviljely kaupungissa.

Esittelypisteemme pääkysymykset!
Kotitarveviljelyllä tarkoitetaan hyötykasvien viljelyä kotitalouden omaan käyttöön. Viljelyä voi harrastaa esimerkiksi omalla pihalla, parvekkeella, sisätiloissa tai katoilla. Lisäksi monet kunnat tai kaupungit vuokraavat puutarhapalstoja, joilla voi viljellä erilaisia kasveja. Kaupunkiviljelyksi kutsutaan erityisesti kaupungissa tapahtuvaa viljelyä. Kotitarve- ja kaupunkiviljelyssä korostuu lähiruoka-ajattelu: ruokaa ei tarvitse tuoda kaukaa, vaan se kasvatetaan itse, ja näin voidaan konkreettisesti nähdä ruuan alkuperä ja kasvaminen. Eli tiedät mitä syöt!

Sadon onnistuminen vaatii sitoutumista, sillä viljelmiä tulee hoitaa ja kastella säännöllisesti. Tässä muutamia vinkkejä yrttien kasvattamiseen kaupunkiasunnossa:

  • yrttien kasvattaminen aloitetaan siemenistä tai hennoista taimista
  • siemenet olisi hyvä kylvää harvaan puhtaaseen astiaan
  • hyödynnä kotikeittiön erilaiset elintarvikepakkaukset kasvatusalustoina: kylvä siemenet esimerkiksi tyhjiin maitotölkkeihin, viilipurkkeihin tai kananmunankennoihin
  • kasvastusalustan pohjaan kannattaa tehdä pieniä reikiä, jotta liika vesi pääsee pois alla olevalle alustalle
Kylväminen:
  • täytä astia mullalla (esim. yrttimultaa)
  • kastele multa melko kosteaksi
  • varmista siemenpussin ohjeesta, mihin syvyyteen siemenet tulisi kylvää, isot siemenet syvemmälle kuin pienet
  • tee multaan reikiä sormella ja tiputa jokaiseen reikään 3-4 siementä, mikäli käytät laakeaa astiaa voit ripotella siemeniä mullan päälle tasaisin välimatkoin
  • peitä siemenet ohuella multakerroksella
  • suihkuta hieman vettä päälle sumutinpullolla
  • kylvös kannattaa peittää muovikelmulla, johon on pistelty ilmareikiä
Esittelypöytäämme Kaapelitehtaalla.
Hoitaminen:
  • pidä kylvös kevyesti tasaisen kosteana, märässä mullassa siemenet eivät idä, käytä sumutinpulloa kostuttamiseen
  • hyvä lämpötila taimien kasvatukselle on noin 18-20 astetta
  • kun siemenet ovat itäneet, muovikelmu poistetaan ja kylvös siirretään valoisalle ikkunalle
  • ennen huhtikuuta kylvetyt siemenet tarvitsevat lisävaloa, esimerkiksi niin sanottua kasvilamppua
  • ikkunalauta voi olla hyvin vetoinen paikka ja ruukun lämpötila näin ollen liian viileä > kokeile laittaa kylvös esimerkiksi eristävään styroxlaatikkoon, mikäli aiot kasvattaa yrttejä ikkunalaudalla
  • aloita lannoittaminen vasta, kun taimeen on tullut ensimmäiset kasvulehdet
  • lannoita miedosti veden sekaan laitettavalla lannoitteella noin joka toinen kastelukerta> kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen lannoite voi jopa tappaa kasvin, joten lannoita vain lannoitepurkin ohjeen mukaisesti
Yrtit tarvitsevat:
  • valoa: 5–6 tuntia päivässä, ei suoraa auringon paahdetta (paitsi kaikki siemenet eivät tarvitse valoa itämisvaiheessa)
  • vettä: kun kastellaan, kastellaan kunnolla ja välillä annetaan kuivahtaa, mutta ei kuivua kokonaan
  • ravinteita: hyvä maaperä, säännöllinen lannoitus ja kalkitus
Yrtit parvekkeella:
  • voit istuttaa usean eri yrtin taimia parvekelaatikkoon tai muuhun suureen ruukkuun
  • yrtit voidaan siirtää parvekkeelle, kun on tarpeeksi lämmin
  • vielä kesäkuun alussakin saattaa olla viileitä öitä, jolloin yrtit tulisi siirtää aina yöksi sisälle
  • yrttejä tulee karaista eli totuttaa niitä sietämään ulkoilmaa vähitellen
  • yritit eivät viihdy parvekkeella paahteessa tai kovassa tuulessa, lasitettua parveketta pitäisi muistaa tuulettaa aina välillä, muuten yrtit kärsivät kuumuudesta

  • helposti kasvatettavia yrttejä ovat esimerkiksi: basilika, kirveli, korianteri, minttu, persilja, rakuuna, ruohosipuli, situunamelissa, tilli, timjami sekä erilaiset versot kuten auringonkukan- ja herneenversot
Valmista viljelemistäsi yrteistä esimerkiksi raikas Tabbouleh -salaatti:

4 tomaattia
½ kurkku
1-2 punasipulia
runsaasti persiljaa tai lehtipersiljaa (2-3 ruukun verran)
runsaasti tuoretta minttua (noin 1 ruukun verran)
1 dl bulguria
1 dl sitruunanmehua
1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
  1. Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Huuhdo ja puolita tomaatit (jätä yksi tomaatti koristelua varten). Koverra tomaateista siemenosat pois, ja pilko puolikkaat hyvin pieniksi kuutioiksi. Pilko myös kurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.
  3. Hienonna sipulit ja yrtit.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Laita salaatti tarjoilukulhoon ja koristele mintunlehdillä ja tomaattikukilla.
Lähteet:



Kierrätystehdasterveisin,
Roosa, Maria, Valpuri ja Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti